Grönska

10 år med två, gamla äppleträd

Tänk er, jag står under två äppleträd som jag precis fått i uppgift att beskära. De gamla träden är kraftigt angripna av fruktträdskräfta, alldeles mossiga och ser inte mycket ut för världen. Enligt ägaren är det någon tråkig grön hushållsfrukt, som faller ner augusti-september. Träden ska i alla fall stå kvar och det är bara att ge dem en chans.

Vi klipper bort döda grenar för att se hur träden ser ut. Borstar bort mossan och beskär dem försiktigt. Det gäller att få liv i dem, så att de börjar växa igen. Flera grenar har så pass mycket kräfta att de behöver ersättas med nya. Med lite tålamod går det att klippa fram nya grenar, bara trädet blir livskraftigare. För att hjälpa dem gräver vi också bort gräset intill stammen och lägger på näringsrik jord.

Under flera år kom jag tillbaka och beskar de gamla äppleträden. Jag glömmer inte en vinter vi beskar träden, vi hann inte ta dem under JAS det året. Älgen hjälpte till efter att vi hade varit där och dessutom kom en kall mars som tog topparna. Den sommaren stod det många spjut, luftskott, i äppleträden.

Men undan för undan mådde träden bättre, vi fick möjlighet att ta bort en del angripna grenar och nya friska växte ut. Träden kunde leva vidare med sin sjukdom, men med betydligt mycket mindre angrepp. Frukten var fortfarande grön och tråkig, kanske att äpplena hade blivit något större.

Men så, tio år efter att vi första gången beskurit träden, en höstdag i september/oktober, tittar vi upp i de gamla äppleträden och där satt stora, röda, blanka äpplen. Ja, jag stod nog och gapade en lång stund. Frukten var söt, och god och inte i närheten av någon hushållsfrukt. De träden har några år till att leva och ge frukt.