Njuta

Äta ute

Lunch utomhus över öppen eld är det bästa jag vet. Kanske påminner det om lägerlivet som ung eller friluftslivet. Det allra bästa är om jag har jobbat med trädgården en stund och min man Jonas preppar lunch inomhus så att jag inte behöver gå in. Mysigast är det om hela familjen samlas utomhus en stund runt elden och maten. Vi grillar och äter ute på sommaren, men varför inte prova lunch ute en dag i mars. Det som är fint med eld är att det inte behöver vara sol ute, det blir en skön stund ändå, en ljusglimt i den gråa vädret.

Till vårt eldfat i gjutjärn som vi eldar i har vi en stekhäll i varmvalsat stål. Det är den vi lagar mat på, wokar, gör tortillas, hamburgare både vegetariska och med kött i, paella och andra grönsaksblandningar. Men det funkar att ha ett grillgaller och en gjutjärnsstekpanna ovanpå också. Tänk bara på att det inte är några plastdetaljer på och att det kan vara bra att skilja på redskapen vi har inne i köket och det vi har ute över elden. När de egenodlade grönsakerna är klara använder jag stekhällen och wokar nyskördat. Kan ju vara lite meckigt att tända en eld titt som tätt, men det går ju att använda gasbrännaren, särskilt om det bara är lunch till en.

Här kommer inspiration från norrländska maträtten Souvas. Souvas är rökt renkött som skivas och steks hastigt på snabb värme. Till det serveras potatismos, lingonsylt och någon sås. Men vi stoppar souvas i tunnbröd med mycket grönsaker och ost. Vill man plocka fram mer viltsmak är kantareller, enbär och hjortron något att prova.

Recept:

Souvas rökt renkött eller renskav

Stek köttet i smör (olja)

Tillsammans med lite lök

Salta och peppra

Tillbehör: Tunnbröd eller pitabröd, en god ost, sallad, bladpersilja, rårörda lingon eller någon annan god sås

Variera med: strimlad vitkål, kantareller, riven zucchini, riven morot, spenat