Sonjas trädgårdar

En trädgård till sommarstugan

En höstdag kom Johan och Maria till min lilla trädgårdsbutik . De hade fått nog, inte en sommar till i den nybyggda sommarstugan med ofärdig trädgård. Tre somrar hade passerat utan att något hade blivit gjort åt utsidan av huset och det var inte längre roligt att gå runt i jord och grus. Och så är det för många som bygger hus, det är liksom nog med att få huset på plats.

Det spelar inte så stor roll att jag som trädgårdsdesigner tjatar om att planera trädgården i samband med husbygget, det är inte så vi fungerar som människor. Det känns ofta lättare att ta oss an en sak i taget. Men för den som kan och orkar så har du/ni mycket att vinna på att planera både hus och trädgård innan projektet går igång.

Bild före planering och anläggning.

Hur avancerad ska trädgården bli, det är ju bara en sommarstuga? Jag skulle säga att det beror på huset och omgivningen. Entrén, i detta fallet trädgården, ska plocka fram huset, få det att bli attraktivare. Men det är också viktigt att trädgården stämmer överens med omgivningen. Det blir lite udda med en stadsträdgård på landet. Generellt sett kan man säga att desto dyrare, lyxigare hus, desto mer behöver du lägga på trädgården.

Johan och Maria ville ha en relativt lättskött trädgård, med utvecklingspotential, så att det fanns möjlighet att odla, plantera fler växter eller bygga mer förvaring. Med hjälp av entrégång och terrassering, blev det en naturlig rumsindelning. Trädgården består av altan med flera uteplatser för sol och skugga, fruktlund, parkering med flera funktioner, en plan lek och speldel och potentiell odlingsdel.

Lyxig stensättning, skiffer i betong, men också lättskött och hållbart. Cortenstålet känns modernt och samtida och är underhållsfritt.
Här bakom döljer sig berg, som är vasst och fult på grund av sprängning. Rabatten plockar också upp höjdskillnaden och sparar flera lass med jord.
Anläggningen är klar, nu är det bara växterna som saknas.

Planteringen gjordes tidigt på våren med tåliga buskar och marktäckare, som snabbt skulle etablera sig och som klarar den bohuslänska miljön. Den här våren hade vi tur med vädret, perfekt avpassat med regn och värme och resultatet lät inte vänta på sig. Gräsmattan tog sig fint, marktäckarna exploderade och buskar och träd fick en bra start. Så här är det inte varje år, höstplantering är vanligtvis säkrare.

Plantering tidigt på våren.
Planteringen tidigt på hösten samma år.