Grönska

Häckar – 3 favoriter

När man väl inser att man vill ha en häck eller insynsskydd, så ska den helst stå klar med en gång. Vänta 10 år känns som en evighet i en tid där man kan få allt på en gång. Det finns sk färdighäckar, men de är dyra och det är långt ifrån alltid det blir så lyckat resultat som man tänkt sig. Att välja rätt häck är inte alltid så lätt, det är många faktorer som spelar in. Så jag har plockat ut mina tre bästa häckar där du med större plantor får en häck på kortare tid än 10 år, säg ungefär 5 år. De passar i de flesta trädgårdar, är fina att formklippa och lättodlade.

Malus toringo v. sargentii fk Eskilstuna E – bukettapel

Jag gillar den här robusta bukettapeln, som blommar i överflöd med vita blommor i maj. På hösten får den mörkröda, små ärtstora frukter som fåglarna älskar.  Formklipp den eller låt den växa fritt. En del av blomningen försvinner om du klipper hårt, men inte allt. Det frodiga, gröna bladverket får en orangegul färg på hösten. Lite lustigt är att på sommaren finns det två olika bladformer på busken.

Det här är en robust, riktigt frisk och bra häck. Genom att ta buskplantor i 3,5 liters krukor, får du en snabb start på häcken. Tänk på att skydda plantorna de första åren mot rådjur med t ex Trico Garden. Bukettapeln vill stå soligt till halvskuggigt i näringsrik, väldränerad jord. Härdig till zon 1-5.

Taxus x media ’Adams’ – hybrididegran

Hybrididegranen är en vacker vintergrön häck, med mjuka, mörkgröna barr. Sorten Adams är en snabbväxande idegran och du får på ganska kort tid upp en snygg häck. Den passar utmärkt till smala, klippta häckar och är lätt att underhålla. Den klipps på samma sätt som avenboken, vilket innebär att du får ett visst skydd redan som ung planta.

Idegran är giftig, så de vilda djuren gillar den inte, men se upp med rådjur som fejar. Skydda nya plantor vintertid, särskilt på vårkanten när solen lyser och det är tjäle i jorden. Tänk också på att vattna de unga plantorna ordentligt när det är torrt sommartid. Idegran växer bäst i mullrik, kalkhaltig och något fuktig jord, men klarar alla jordar som inte är för torra. Härdig i zon 1-5. Du kan plantera hybrididegranen i sol till djup skugga.

Carpinus betulus fk Stenshuvud E – avenbok

Den eleganta avenboken har planterats en hel del i trädgårdar till moderna, nyproducerade villor, men den passar också till andra husstilar. Det är trots allt en av de bästa klippta häckarna på marknaden. Den går att få i stora plantor, som snabbt kan bilda insynsskydd.

Toppen klipps först när den har fått den höjd du vill ha på häcken, medan sidoskotten klipper du in varje år. Bind upp stammen med bambukäppar så att de blir raka. Om du vill kan du göra en mycket smal, hög häck av avenboken. Den har ett friskt, grönt bladverk och på vintern sitter de gyllengula bladen kvar länge. Den klarar så väl tyngre som lättare jordar och tål torka bra när den är etablerad. Soligt till halvskuggigt läge i zon 1-4.