Besökta trädgårdar,  Grönska,  Skapa

Vintertid i trädgården – vi besöker Botaniska

På vintern är det mycket sparsammare med dovare färger, än den förförande våren och sommargrönskan med alla blommor. Det finns mycket att upptäcka även vintertid och här kommer idéer som kan göra din trädgård fantastisk även nu på vintern. När frosten dyker upp och lägger sig på marken och på växterna kan det bli helt förtrollande. Men den här promenaden var en gråmulen vinterdag i Botaniska Trädgården i Göteborg. Så på med vinterglasögonen och häng med. 

 

Olika sorters vintergröna rododendron med olika gröna nyanser ramar tryggt in tex en sittplats. Här tillsammans med rundade, grå stenar. Fler vintergröna växter för vacker vinterstruktur är tex idegran, buxbom, tall, bambu.

Det finns buskar som blommar riktigt tidigt, innan bladen har slagit ut. Buskar som blommar vintertid på bar kvist är tex hybridkejsarolvon, kejsarolvon, körsbärskornell, hybridtrollhassel, vinterjasmin och rena sorters azalea.

 

Den vintergröna gulbladiga benveden, lyser upp i det grå vädret. Leta efter vintergröna buskar och perenner som kan ge färg till trädgården även på vintern. Här står benveden  tillsammans med  kvarstående, breda gräs.

 

Vackra grenar och stammar som tex kopparlönn, glanskörsbär, himalayabjörk förgyller vintern och ger vackert blickfång. Glöm inte buskar med färgglada grenar som tex röda och gula korneller.

 

Stora svällande knoppar på vackra grenar har magnolian. Här framför avenbokhäcken som har de gyllenbruna bladen kvar. Andra vackra grenar har tex trollhasseln och på hortensiorna sitter de stora blomställningarna ofta kvar länge.

 

Bär som sitter kvar har buskarna oxbär och snöbär.

 

Gräs och stora perenner i olika höjder gör gången spännande även på vintern. Växterna beskärs ner på våren. Använd stora gräs som miskantus och tuvrör och höga perenner som kransveronika, bolltistel och strålrubeckia.

 

Marktäckare som har bladen kvar under vintern gör den snöfria trädgården mer attraktiv. Exempel på marktäckare som funkar vintertid är revsuga, sockblomma, lammöra, skuggröna, timjan, alunrot.

 

På vintern lyser den gröna mossan och har här bildat mattor över stock och sten. Mjukt och sagolikt.

 

När de första snödropparna, vintergäcken och krokusarna kommer, så är våren snart här.  Plantera mycket vårlök i trädgården och njut av livet.